Han lanserade en ny litteraturform med ett sanningsanspråk
som kunde nås på konstnärlig väg.
Sanningskonstnären Sven Lindqvist är död

Oops! Inloggning krävs!

Logga in för att läsa hela artikeln! Saknar du access? Klicka här!

Sanningskonstnären Sven Lindqvist är död
Sanningskonstnären Sven Lindqvist är död

14 maj 15:56

Författaren Sven Lindqvist har avlidit. Med böcker som ”Utrota varenda jävel” räknas han som en av de viktigaste författarna i modern svensk litteratur – och en av de största kritikerna mot rasism, imperialism och orättvisor. Han blev 87 år.


 
Chaufför död i olycka under Eurovision
Chaufför död i olycka under Eurovision

15 maj 23:27

En israelisk lastbilschaufför omkom sedan han fått en ljusrigg över sig under Eurovision Song Contest i Tel Aviv, rapporterar Aftonbladet. Chauffören höll på att lasta av utrustning från en lastbil när ljusriggen föll över honom.


Volbeat spelar på Tele 2 Arena
Volbeat spelar på Tele 2 Arena

15 maj 20:23

Det danska hårdrocksbandet Volbeat kommer tillbaka till Stockholm. Bandet släpper sitt nya album i augusti och den 29 november spelar de på Tele 2 arena.

Tekniskt haveri under Lundviks repetition
Tekniskt haveri under Lundviks repetition

15 maj 17:34

John Lundvik har satsat på ett ännu ljusare nummer än tidigare inför Eurovision Song Contest. Men under onsdagen, några få timmar innan det viktiga genrepet inför juryn, blev det svart. Nu kallar teamet till krismöte.


Bekräftat: Madonna uppträder på Eurovision
Bekräftat: Madonna uppträder på Eurovision

15 maj 16:23

Madonna har anlänt till Tel Aviv för att uppträda under lördagens final i Eurovision Song Contest. Det ryktades länge om att världsstjärnan skulle komma på besök, men tidigare i veckan uppgav EBU (europeiska radio- och tv-unionen) att ett giltigt kontrakt för framträdandet saknades. Nu bekräftar Eurovisions svenska produktionschef Ola Melzig för Expressen att Madonna definitivt uppträder på lördag.


Miley Cyrus i
Miley Cyrus i ”Black mirror”

15 maj 14:51

Miley Cyrus spelar en av rollerna när sci fi-serien ”Black mirror” kommer tillbaka i sommar. Det framgår av en ny officiell trailer , som publicerades på onsdagen.

Björkman om ASC:
Björkman om ASC: ”Friare och fräschare”

15 maj 14:14

Konceptet Eurovision Song Contest ska ”tas till andra sidan Atlanten”. Under en presskonferens i Tel Aviv bekräftar Christer Björkman planerna på American Song Contest. – Vi tycker att tajmningen är ganska bra, säger han.

”Game of thrones” kan vinna på MTV-gala

15 maj 13:38

Dramaserien ”Game of thrones”, dokumentären ”RBG” och Marvelfilmen ”Avengers: Endgame”. De är favoriterna när MTV ska dela ut priser på sin årliga film- och tv-gala. De har alla chans på fyra priser var och leder därmed nomineringsligan, skriver kanalen i ett pressmeddelande.

Jim Jarmusch: Jag ville inte ha ett blodbad
Jim Jarmusch: Jag ville inte ha ett blodbad

15 maj 13:33

Jim Jarmuschs ”The dead don't die” är ingen vanlig zombiefilm. När regissören möter pressen på filmfestivalen i Cannes för att tala om sin zombiefilm ”The dead don't die” kommer konversationen snabbt in på miljökrisen.

Eurovisions sändning hackad med explosioner
Eurovisions sändning hackad med explosioner

15 maj 13:25

I stället för musik visades explosioner för tittarna. Webbsändningen av semifinalen i Eurovision Song Contest hackades för tittarna i Israel.


Rod Stewart vägrar sluta: Jag älskar det
Rod Stewart vägrar sluta: Jag älskar det

15 maj 13:22

Fyra spelningar i veckan, i fyra länder – varför inte? Den Sverigeaktuelle rocklegendaren Rod Stewart, 74, har inga planer på att sakta ner. – Det är världens bästa jobb, varför skulle jag lägga av? Jag har inte tröttnat än, säger han.

Arbabi regisserar Anyuru-pjäs på Unga Klara
Arbabi regisserar Anyuru-pjäs på Unga Klara

15 maj 10:47

Johannes Anyurus hyllade roman ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” blir pjäs på Unga Klara i Stockholm nästa höst. För dramatisering och regi står Farnaz Arbabi, enligt ett pressmeddelande från teatern.

Filmrecension: Mysiga monster på planetäventyr
Filmrecension: Mysiga monster på planetäventyr

15 maj 10:35

Tioåriga Willy skiljs från sina astronautföräldrar och landar på en okänd planet. Det blir fullt av äventyr i en film som lutar sig tungt mot sina fantasifulla miljöer.


Filmrecension: Omar Sy borde lysa med större kraft
Filmrecension: Omar Sy borde lysa med större kraft

15 maj 10:24

Omar Sy är en strålande filmstjärna som enkelt överglänser de ganska mediokra filmer han ofta medverkar i. Som den här – som känns lika vilse som Odysseus på väg hem från Troja.

Så heter Lundells nya album
Så heter Lundells nya album

15 maj 10:06

”Tranorna kommer”. Det är titeln på Ulf Lundells nya album, som släpps den 17 maj. Skivan består av sju av de heminspelade låtar han släppte på skiva förra året, men som nu alltså ges ut i nyinspelade studioversioner.

Låga betyg för svenskspel
Låga betyg för svenskspel

15 maj 10:01

Svenskutvecklade ”Imperator: Rome” har fått ett ljummet mottagande på distributionstjänsten Steam.

Franska Alice Zeniter:
Franska Alice Zeniter: ”Farfar var en harki”

15 maj 10:00

Alice Zeniter har öst ur tystnaderna, de samhälleliga såväl som den egna familjens, för att spinna en bred historisk släktroman kring ett fortfarande oläkt sår: kriget i Algeriet. Ändå handlar hennes berättelse om Frankrike just nu.


Dödsregnet återvänder till Skandinavien
Dödsregnet återvänder till Skandinavien

15 maj 09:29

Det dödliga regnet är tillbaka på Netflix. Säsong två av ”The rain” är en ”coming of age”-historia, som lika gärna hade kunnat utspelas på high school, menar skådespelaren Alba August.

”Vår tid är nu” får ny säsong – om år 1951

15 maj 09:05

SVT:s stora kostymdrama ”Vår tid är nu” skulle egentligen läggas ned efter säsong tre. Men nu kommer beskedet att serien gör ett hopp tillbaka i tiden och att tittarna ska äntligen få veta vad som hände sommaren 1951 – mellan säsong 1 och 2 i serien.


John Lundvik: Extremt tuff semifinal
John Lundvik: Extremt tuff semifinal

15 maj 08:19

John Lundvik är en av Eurovision Song Contests stora favoriter. Innan kampen om förstaplatsen börjar på riktigt måste han däremot ta sig vidare från semifinalen, men det svenska hoppet är säker på sin sak. – Det kommer att gå bra, punkt slut. Sverige är i final, säger han.


Wu-Tang Clan släpper nytt
Wu-Tang Clan släpper nytt

15 maj 07:46

Wu-Tang Clan är på gång med ny musik. De legendariska Staten Island-rapparna släpper inom kort en ny ep som är inspirerad av dokumentärserien ”Of mics and men”, som handlar om Wu-Tang och som just nu sänds i amerikansk tv.

SVT skrotar
SVT skrotar ”Opinion live”

15 maj 07:10

SVT lägger ned debattprogrammet ”Opinion live” vid årsskiftet, skriver Aftonbladet. Programmet, med Belinda Olsson som programledare, har sänts sedan 2016.


Monettavla klubbades för en miljard kronor
Monettavla klubbades för en miljard kronor

15 maj 04:25

En målning av den franske impressionisten Claude Monet har sålts för motsvarande drygt en miljard kronor under en auktion i New York. Det är nytt Monetrekord.


Ljummen kritik för
Ljummen kritik för ”Rage 2”

15 maj 02:22

Svenskutvecklade ”Rage 2” är ute, och recensenterna är halvnöjda. Själva actionscenerna får tummen upp, medan motivationen att utföra sidouppdrag tryter.

Hatari: Kapitalismen närmare att falla samman
Hatari: Kapitalismen närmare att falla samman

15 maj 01:14

Svenska Victor Crone tog sig till final i Eurovision Song Contest, Cyperns svenskproducerade låt likaså. Det gjorde även Islands antikapitalistiska bdsm-grupp Hatari. – Kapitalismen är ett steg närmare att falla samman, säger sångaren Klemens Nikulásson Hannigan.


Pugh Rogefeldt får Cornelisstipendium
Pugh Rogefeldt får Cornelisstipendium

14 maj 22:21

Artisten Pugh Rogefeldt tilldelas årets Cornelis Vreeswijk-stipendium på 750 000 kronor. Sångaren släppte sitt första album för exakt 50 år sedan, ”Pugh (Ja dä ä dä!)”, 1969.

”Game of thrones”-skaparna gör ”Star wars”-film

14 maj 21:01

Långköraren ”Game of thrones” är inne på sin sista säsong och nu står det klart vad seriens upphovsmän David Benioff och D B Weiss ska göra härnäst. Disney avslöjar att paret kommer att ta sig an nästa steg i ”Star wars”-serien. Duon får hela ansvaret för den film som ska följa ”Star wars episode IX: The rise of Luke Skywalker”, som går upp på bio i december.

Perrelli skyddades av personer med k-pistar
Perrelli skyddades av personer med k-pistar

14 maj 18:53

För 20 år sedan vann Charlotte Perrelli Eurovision Song Contest i Israel. Nu är hon tillbaka som kommentator och ser en friare tävling än den i Jerusalem 1999. – På den tiden hade vi ett stort säkerhetspådrag, personer med k-pistar gick i cirklar runt oss överallt, säger hon.


Eurovision-konceptet exporteras till USA
Eurovision-konceptet exporteras till USA

14 maj 17:33

Eurovision Song Contest ska få en motsvarighet i amerikansk tv, med namnet The American Song Contest. Dessutom kommer Melodifestivalsgeneralen Christer Björkman troligen att vara inblandad i tv-produktionen på något sätt, att döma av ett pressmeddelande från en pr-byrå som vanligtvis jobbar med den svenska Melodifestivalen.

Malmöbo ny vd på Kulturhuset i Stockholm
Malmöbo ny vd på Kulturhuset i Stockholm

14 maj 17:12

Efter en turbulent tid har en av landets största kulturinstitutioner utsett en ny chef. Malmöbon Jesper Larsson tar över som vd för Kulturhuset Stadsteatern. – Kulturhuset ska vara stockholmarnas vardagsrum, säger han till TT.


Cannesjuryns ordförande: En storslagen buffé
Cannesjuryns ordförande: En storslagen buffé

14 maj 17:07

– Jag är inte här för att bedöma filmer. Jag är här för att reagera på dem. Det förklarade Alejandro González Inárritu, ordförande för tävlingsjuryn vid årets Cannes-festival, när festivalen invigdes på tisdagen. Han beskrev filmfestivalen som ”en storslagen buffé med många smaker”.

Michael Rice: Låten förde oss samman
Michael Rice: Låten förde oss samman

14 maj 15:40

Att tävla i Eurovision Song Contest mer än en gång är inte alls ovanligt. Men John Lundvik slår två flugor i en smäll, och dubbeldebuterar i tävlingen som artist och låtskrivare. – Det är fantastiskt att vara med en sådan talangfull musiker, säger Storbritanniens Michael Rice, vars låt John Lundvik har skrivit.

Eurovision: Madonna inte bekräftad
Eurovision: Madonna inte bekräftad

14 maj 15:35

Eurovision-tittarna riskerar att gå miste om Madonna i helgen. Orsaken är att det saknas ett giltigt kontrakt med superstjärnan, skriver Variety.


Filmrecension: Stilig mordorgie utan innehåll
Filmrecension: Stilig mordorgie utan innehåll

14 maj 15:34

Keanu Reeves är tillbaka som yrkesmördaren John Wick, nu med ett högt pris på sitt huvud. Det är snyggt och actionintensivt, men tomt på verkligt innehåll.

Klimattragedi och dans i parkerna i sommar
Klimattragedi och dans i parkerna i sommar

14 maj 11:30

En komisk klimattragedi, feministisk cirkus och pop up-dans med Cullbergbaletten – Parkteatern fyller som vanligt Stockholm med gratis teater i sommar.


Absurd Kafka-balett om livets mening
Absurd Kafka-balett om livets mening

14 maj 10:38

Absurd byråkrati blir en metafor för livet när den tjeckiske koreografen Jirí Bubenícek gör balett av Kafkas ”Processen” på Kungliga Operan. Med surrealistisk koreografi – och en finsk skrik-kör – belyser han existensens obegriplighet.

George Clooney i skruvad krigsskildring
George Clooney i skruvad krigsskildring

14 maj 09:39

”Moment 22” är en av de klassiska böckerna om krigets absurditet. Boken, skriven av Joseph Heller, kom 1961. 1970 gjordes en stjärnspäckad filmversion. Och nu är det dags igen – den här gången som tv-serie på Amazon av och med George Clooney.

Timo Räisänen avslutar Lisebergssommaren
Timo Räisänen avslutar Lisebergssommaren

14 maj 09:20

Timo Räisänen får äran att avsluta konsertsommaren på Liseberg, skriver nöjesparken i ett pressmeddelande. Den 13 september äntrar Göteborgssonen Lisebergs stora scen.


Solange till Way Out West
Solange till Way Out West

14 maj 09:02

Den amerikanska r'n'b-stjärnan Solange är klar för sommarens upplaga av Way Out West i Göteborg, skriver festivalen i ett pressmeddelande.

Storytels momssänkning går till författare
Storytels momssänkning går till författare

14 maj 08:13

Pengarna för momssänkningen på digitala böcker ska komma författarna till del, lovar Storytel. Ljudboksförlaget prioriterar bättre villkor framför prissänkningar för kunderna.


Stan Lees manager inför rätta för kränkningar
Stan Lees manager inför rätta för kränkningar

14 maj 08:08

Stan Lees tidigare manager Keya Morgan anklagas av en domstol i Kalifornien för flera brott mot äldre. Han misstänks för fem fall av kränkningar mot den legendariske serieskaparen, bland annat för bedrägeri och förfalskning och för att olovligen ha låst in Lee.

Författaren Karen Blixens liv blir musikal
Författaren Karen Blixens liv blir musikal

13 maj 23:42

Den danska författaren Karen Blixens liv ska bli en musikal, med utgångspunkt i hennes år i Kenya, skriver Teaternyheder.dk. Musikalen får den danska titeln ”Karen af Afrika” och världspremiären kommer att ske i Århus och Köpenhamn inom ett par år. Sedan är det meningen att föreställningen ska turnera i resten av Skandinavien och även internationellt.

Felicity Huffman kan få fängelsestraff
Felicity Huffman kan få fängelsestraff

13 maj 22:15

”Desperate housewives”-skådespelaren Felicity Huffman kan få fyra månaders fängelse för att ha betalat mutor för att få in sin dotter på ett bra universitet. Huffman har sedan tidigare erkänt sig skyldig.

John Lundvik: Hela Europa knackar på dörren
John Lundvik: Hela Europa knackar på dörren

13 maj 21:11

John Lundvik är en av de hetaste artisterna i årets Eurovision Song Contest. Nu får han stöd av en schlagerikon på plats. – Jag var först med att säga att han skulle vinna, säger Carola Häggkvist.


”Empire” läggs ned efter sjätte säsongen

13 maj 21:07

Tv-kanalen Fox meddelar att man lägger ned ”Empire” och att seriens kommande sjätte säsong blir den sista. Dramaserien handlar om ett hiphop-musikbolag i New York och grundarens familjemedlemmar som sinsemellan kämpar om kontrollen över företaget.

Doktor Kosmos släpper nytt – ett år senare
Doktor Kosmos släpper nytt – ett år senare

13 maj 18:59

Doktor Kosmos hade planerat att släppa ett nytt album i fjol, men svårigheten att bilda regering efter valet stoppade dem. Det skriver bandet i ett pressmeddelande, där man också meddelar att skivan ”Hej alla barn” i stället släpps den 17 maj i år.

Tv-toppen:
Tv-toppen: ”Mästarnas mästare”-finalen i topp

13 maj 17:52

Med finalen av ”Mästarnas mästare” går programmet i mål med över två miljoner tittare. Ishockey-VM har börjat och två Sverigematcher tar sig in på tittartoppen.


Doris Day död – blev 97 år
Doris Day död – blev 97 år

13 maj 16:25

Den amerikanska skådespelaren Doris Day har avlidit vid en ålder av 97 år. Hon var mest känd för hitlåten ”Que sera sera” och en rad filmroller under 1950- och 60-talet.

Biotoppen: Pokémon utmanar Avengers
Biotoppen: Pokémon utmanar Avengers

13 maj 15:33

Den nya Pokemónfilmen utmanar Avengers på biotoppen. Men ”Pokémon: Detective Pikachu” får nöja sig med en andraplats, besegrad av ”Avengers: Endgame”. Nya på listan är också animerade ”Uglydolls” och skräckfilmen ”The hole in the ground”.


Unga körer jubilerar med musik av sig själva
Unga körer jubilerar med musik av sig själva

13 maj 11:05

I år firar Göteborgsoperans Barn- och Ungdomskörer tio år. Det firar de med en jubileumskonsert 18 maj. Konsertens musik består av nyskrivna verk skapade av barnen och ungdomarna själva i samarbete med professionella kompositörer.


Framtiden redan utstakad för
Framtiden redan utstakad för ”Rage 2”

13 maj 10:54

Avalanche Studios nya spel ”Rage 2” släpps först i morgon. Men de Stockholmsbaserade utvecklarna av actionspelet har redan nu bekräftat två kommande expansioner.

Svensk thrillerserie på export
Svensk thrillerserie på export

13 maj 10:39

Redan några veckor före premiär står det klart att den svenska tv-serien ”Himmelsdalen” går på export till utlandet.

Blågul kamp i första semin:
Blågul kamp i första semin: ”Mycket problem”

13 maj 10:20

Sverige tävlar inte – men den första semifinalen av Eurovision Song Contest kommer inte undan svenska inslag för det. Och det har varit en tuff start för vissa.


Han får norrländskt kulturstipendium
Han får norrländskt kulturstipendium

13 maj 10:16

Konsthantverkaren Emil Österholm är 2019 års mottagare av Sparbanksstiftelsen Norrlands konstnärsstipendium på 100 000 kronor, enligt ett pressmeddelande.


Maggio nätverkar med kvinnliga låtskrivare
Maggio nätverkar med kvinnliga låtskrivare

13 maj 09:59

Den 12 juni bjuder artisten Veronica Maggio in kvinnliga och icke-binära låtskrivare och producenter till en nätverksträff. Deltar gör även musikprofilerna Linnea Henriksson, Salem Al Fakir, Vincent Pontare och Carl Falk.

Kulturhuvudstäderna blir mindre och dyrare
Kulturhuvudstäderna blir mindre och dyrare

13 maj 09:51

Det europeiska kulturhuvudstadsprojektet har blivit dyrare för EU, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

”Mina pappor sammansmälte till Alfonspappan”

13 maj 09:47

Hon hade aldrig tänkt skriva så många böcker om Alfons Åberg. ”Jag ska bara”... tänkte Gunilla Bergström – och fortsatte berätta om den lille killen som numera är en världskändis. Nu porträtteras hon själv i en första stor biografi.

Ny skugga gör entré i
Ny skugga gör entré i ”Sommarlov”

13 maj 08:50

När SVT:s ”Sommarlov” återvänder till rutan får den mystiska Sommarskuggan sällskap. Nu gör den nya figuren Vinterskuggan entré, och hotar med att förstöra sommarlovet med snö och kyla.


John och Ester Bauers brev publiceras
John och Ester Bauers brev publiceras

13 maj 08:30

Snart kan allmänheten läsa John Bauers och Ester Ellqvist-Bauers brev. Jönköpings läns museum är nämligen i färd med att publicera sin stora brevsamling som konstnärsparet lämnade efter sig.


Orup släpper ny musik:
Orup släpper ny musik: ”Jag är lite nervös”

13 maj 08:06

Thomas ”Orup” Eriksson är tillbaka med nyskriven musik för första gången sedan 2013. – Det är inte så lätt att komma med nytt material när man har hållit på så här länge, säger Orup.


”Snövit” i modern tappning på Dansens hus

13 maj 07:46

En avundsjuk mor med bekräftelsebehov, en dotter som får fler likes på Instagram och tvingas fly till skogs där hon träffar sju influerare. Den klassiska sagan stöps om när Fredrik ”Benke” Rydman sätter upp dansföreställningen ”Snövit” på Dansens hus i Stockholm till vintern.

Läsrörelsen satser på kritiskt bildtänkande
Läsrörelsen satser på kritiskt bildtänkande

13 maj 06:29

I höst skickar Föreningen Läsrörelsen ut sitt projekt ”Bildberättande och konsten att läsa bilder” i sju olika regioner runt om i landet. Satsningen, som inleddes på Bokmässan i Göteborg i höstas, finansieras med hjälp av pengar från Postkodstiftelsen.


Foppa vill tvåla till fotbollsspelare i höst
Foppa vill tvåla till fotbollsspelare i höst

13 maj 06:19

Kanal 5:s program ”Vem kan slå Anja och Foppa” kommer tillbaka för en andra säsong till hösten.


Batra klar med elefanten:
Batra klar med elefanten: ”Skoj men vemodigt”

13 maj 06:00

Sedan hösten 2017 har David Batra turnerat land och rike runt med ”Elefanten i rummet”. Över 180 föreställningar har det blivit men nu stundar finalen i Lund. – Det känns skoj men även vemodigt måste jag erkänna, säger David Batra.


”Killing Eve” stora vinnaren på Bafta-gala

13 maj 03:38

Yrkesmördardramat ”Killing Eve” blev den stora vinnaren på den brittiska tv-galan Bafta awards. Den utsågs till bästa dramaserie och snuvade därmed både ”Bodyguard” och ”Informer”. Och Benedict Cumberbatch fick äntligen gå hem med en statyett.

Anders Södergren tog hem
Anders Södergren tog hem ”Mästarnas mästare”

12 maj 21:18

Längdskidåkaren Anders Södergren slog friidrottaren Carolina Klüft i finalen av SVT:s ”Mästarnas mästare”.


Avengers biter sig fast på biotoppen i USA
Avengers biter sig fast på biotoppen i USA

12 maj 19:52

Marvels superhjältar knäpper Pikachu på näsan då ”Avengers: Endgame” behåller greppet om biotoppen i USA för tredje helgen i rad.


Housefestival återvänder till Smögen
Housefestival återvänder till Smögen

12 maj 14:20

I sommar anordnas housefestivalen Amaze för andra året i rad på Smögen, rapporterar SVT Väst.

Dokumentär om Michael Schumacher på gång
Dokumentär om Michael Schumacher på gång

12 maj 13:51

En dokumentärfilm om den tyske formel 1-stjärnan Michael Schumachers liv är snart färdig, skriver Variety.


Kaffemiss i
Kaffemiss i ”Game of thrones” värd miljarder

12 maj 13:45

I ett avsnitt av ”Game of thrones” skymtade nyligen en modern kaffemugg av papp förbi av misstag. Enligt pr-experter har tabben skänkt gratisreklam åt kafékedjan Starbucks värd 2,3 miljarder dollar. Och då var muggen inte ens från Starbucks, rapporterar tv-kanalen CNBC.


Svensktoppen: Lundvik tar täten igen
Svensktoppen: Lundvik tar täten igen

12 maj 12:00

Med mindre än en vecka kvar till Eurovision Song Contest i Tel Aviv är John Lundviks ”Too late for love” tillbaka i topp. Två nykomlingar tar plats på listan: Måns Zelmerlöw & Dotter samt Molly Sandén, som också finns bland utmanarna.

”Störst av allt” högst på Netflix-topplista

12 maj 10:34

Den svenska Netflix-satsningen ”Störst av allt” verkar gå bra utomlands. När Netflix i Storbritannien och Irland presenterar listor över sina mest sedda program ligger serien högst bland de icke-engelskspråkiga, skriver Variety.


Färgglad framtid efter undergången i
Färgglad framtid efter undergången i ”Rage 2”

12 maj 10:32

Livet efter undergången är sällan roligt eller speciellt färgrikt. Det vill Avalanche Studios ändra på med nya spelet ”Rage 2”. – Postapokalyptiskt har varit jättemörkt både i färgskala och sinnesstämning de senaste åren, vi vill ta tillbaka glädje och färgerna, säger spelets kreativa chef Magnus Nedfors.


Filmskapare ger pengar till abortlagsmotstånd
Filmskapare ger pengar till abortlagsmotstånd

12 maj 09:21

Filmskaparna JJ Abrams och Jordan Peele ska donera alla sina intäkter från sin kommande HBO-serie till arbetet mot Georgias hårda abortlagar. Men samtidigt väljer de att spela in serien i delstaten.

”Twin peaks”-skådisen Peggy Lipton död

12 maj 07:10

Skådespelaren Peggy Lipton, känd som Norma i tv-serien ”Twin peaks” har avlidit i sviterna av cancer, skriver Los Angeles Times.


Favoritlåten fanns på Youtube men får tävla
Favoritlåten fanns på Youtube men får tävla

11 maj 23:07

Den nederländske artisten Duncan Laurences favorittippade Eurovision-bidrag ”Arcade” har funnits på Youtube sedan 2017. Trots det har europeiska radio- och tv-unionen (EBU) beslutat att låta bidraget vara kvar i tävlingen, enligt Aftonbladet.


Palestinsk kritik mot Eurovision-video
Palestinsk kritik mot Eurovision-video

11 maj 21:58

Palestinska myndigheten (PA) riktar kritik mot en video från det israeliska public service-bolaget KAN. I videon som är riktad till turister på besök i Israel för att titta på Eurovision Song Contest finns bilder från Jerusalem, bland annat syns al-Aqsamoskén i stadens östra del. Jerusalem beskrivs också som ”vår älskade huvudstad” i videon.

Banksy-utställning nedklottrad
Banksy-utställning nedklottrad

11 maj 20:39

Utställningen ”The art of Banksy” öppnade på lördagen på Galleri Fredstan i Göteborg. Men när personalen anlände på morgonen möttes de av en överraskande syn – en nedklottrad fasad.

”Air Drake” – rapparens nya privatplan

11 maj 20:05

Den kanadensiske rapparen Drake har införskaffat ett eget flygplan, enligt Billboard.

Videokonstnären Arthur Jafa prisad i Venedig
Videokonstnären Arthur Jafa prisad i Venedig

11 maj 16:53

Den amerikanska filmskaparen och konstnären Arthur Jafa fick Guldlejonet för bästa verk i den internationella utställningen på konstbiennalen i Venedig.


Hon blir ny ordförande för Svenska Tecknare
Hon blir ny ordförande för Svenska Tecknare

11 maj 12:58

Illustratören och konstfackslektorn Josefine Engström tar över som ordförande för Svenska Tecknare. Det står klart sedan hon blivit framröstad på organisationens årsmöte.

Gyllene Tider släpper låt om märklig dröm
Gyllene Tider släpper låt om märklig dröm

11 maj 11:24

Inför avskedet i sommar har Gyllene Tider släppt en ny låt. Den heter ”Jag drömde jag mötte fluortanten” – en solig poplåt med text baserad på ”en märklig dröm” som bandets basist Anders Herrlin hade i julas.


Internationell
Internationell ”Bonde söker fru” på gång

11 maj 10:28

TV4 planerar att spela in en internationell variant av dejtingsåpan ”Bonde söker fru”, skriver Aftonbladet.


”Dödligt vapen”-serien skrotas

11 maj 08:22

Den amerikanska tv-kanalen Fox lägger ned tv-serien ”Lethal weapon” efter tre säsonger, skriver Deadline.


Robin Bengtsson fick lämna
Robin Bengtsson fick lämna ”Let's Dance”

11 maj 06:30

Efter att de sista musikaltonerna klingat ut stod det klart att Robin Bengtsson tvingades lämna ”Let's dance”. – Jag är så sjukt nöjd och har haft så jävla roligt, sade Robin Bengtsson.

Bojkotten biter inte på Eurovision – än
Bojkotten biter inte på Eurovision – än

11 maj 06:14

Konflikten mellan israeler och palestinier ligger som en skugga över Eurovision Song Contest i år. Men de högljudda bojkottsuppmaningarna mot värdlandet Israel har inte haft någon effekt, menar experter.


Filmbolag bojkottar delstat efter ny abortlag
Filmbolag bojkottar delstat efter ny abortlag

10 maj 22:07

Fem produktionsbolag lovar att bojkotta Georgia där många amerikanska filmer och serier spelas in. Det sedan delstaten röstat för en mycket strikt abortlag.


Mark Wahlberg klar för nya Scooby-Doo
Mark Wahlberg klar för nya Scooby-Doo

10 maj 19:52

Skådespelarna Mark Wahlberg och Jason Isaacs ansluter till den redan stjärnspäckade rollistan i den kommande animerade Scooby-Doo-filmen ”Scoob”, enligt Deadline.

Lundvik ändrar numret – stiger som favorit
Lundvik ändrar numret – stiger som favorit

10 maj 18:29

John Lundvik har gjort sin andra repetition på plats i Tel Aviv inför Eurovision Song Contest – med nya inslag i numret. – Det gör att numret poppar ut lite extra, säger John Lundvik.

De kan vinna Nordiska rådets musikpris
De kan vinna Nordiska rådets musikpris

10 maj 17:56

Pianisten Bengt Forsberg och saxofonisten Joakim Milder har nominerats till Nordiska rådets musikpris. De tävlar mot elva andra nordiska musikutövare.


Rihanna lanserar klädmärke med LVMH
Rihanna lanserar klädmärke med LVMH

10 maj 16:52

Popstjärnan Rihanna ska lansera ett nytt klädmärke tillsammans med den franska modejätten LVMH.


Topplistorna: Maggio in på listan
Topplistorna: Maggio in på listan

10 maj 15:17

Det råder stiltje överst på de svenska topplistorna den här veckan. Billie Elish är, som tidigare, etta på albumlistan och Avicii på singellistan. Längre ner dyker det dock upp en hel del nykomlingar, bland annat Veronica Maggio som går in på singellistans sjätteplats med ”Tillfälligheter”.


Cecilia Forss klar för
Cecilia Forss klar för ”Playa del sol”

10 maj 15:01

Nyligen kom beskedet att Kanal 5 återupplivar humorserien ”Playa del sol” med Henrik Hjelt och Richard Ulfsäter. Nu står det klart att de båda skådespelarna får sällskap av Malin Persson och Cecilia Forss.

Hovrätten slår fast domen mot Saga Berlin
Hovrätten slår fast domen mot Saga Berlin

10 maj 14:12

Svea hovrätt slår fast domen för grov skadegörelse mot konstnären Saga Berlin för att ha graffitimålat en utomhusbassäng utanför Stockholm.

Ingrosso och Sandman släpper nytt
Ingrosso och Sandman släpper nytt

10 maj 13:36

Vännerna Benjamin Ingrosso och Felix Sandman är tillbaka med en gemensam låt. Singeln heter ”Happy thoughts” och finns ute nu, enligt ett pressmeddelande.


Rix FM drar på jubileumsturné i sommar
Rix FM drar på jubileumsturné i sommar

10 maj 13:27

För 20:e året i rad packar radiokanalen Rix FM väskorna och drar ut på sommarturné.

Akademiledamoten som vågar tacka ja
Akademiledamoten som vågar tacka ja

10 maj 12:59

Språkfilosofen och professorn i teoretisk filosofi Åsa Wikforss blev ”oerhört glad” över frågan från Svenska Akademien. Men hon tänkte igenom saken ordentligt innan hon tackade ja till uppdraget som ledamot på stol nummer 7.


Guns N' Roses stämmer bryggeri för blommig öl
Guns N' Roses stämmer bryggeri för blommig öl

10 maj 12:56

Rockbandet Guns N' Roses har dragit det amerikanska mikrobryggeriet Oskar Blues Brewery till domstol, skriver The Guardian.

Filosof gör Akademien fulltalig
Filosof gör Akademien fulltalig

10 maj 11:49

Efter 30 år av tomma stolar är Svenska Akademien äntligen fulltalig. Filosofen Åsa Wikforss väljs in på stol nummer 7, den som Sara Danius lämnade för bara ett par månader sedan.

Bad Bunny till Smash i Stockholm
Bad Bunny till Smash i Stockholm

10 maj 11:02

Artisten Bad Bunny från Puerto Rico kommer till hiphopfestivalen Smash x Stadion i Stockholm i sommar.


Svensk sjögräskonst till Venedig
Svensk sjögräskonst till Venedig

10 maj 10:46

Kan blommor lära oss om begär bortom biologiskt kön? Och vad säger tarmarna om haven? Ingela Ihrmans konst luckrar upp gränsen mellan natur och kultur, och nu ställer hon ut på konstbiennalen i Venedig.