I Danmark är rasismen både kulturell och
juridisk, i Danmark har vi statsrasism.
Jonas Eika
 
M Ward släpper nytt album i vår
M Ward släpper nytt album i vår

3 dec 23:02

Den amerikanske sångaren och låtskrivaren M Ward släpper det nya albumet ”Migration stories” den 3 april.


Marit Kapla och Vigdis Hjorth till Littfest
Marit Kapla och Vigdis Hjorth till Littfest

3 dec 22:28

Den internationella litteraturfestivalen Littfest i Umeå presenterar sina första namn – bland dem syns författarna Marit Kapla och Vigdis Hjorth.

Lasse Åberg gör musikal om Trazan och Banarne
Lasse Åberg gör musikal om Trazan och Banarne

3 dec 19:22

Nästa år fyller Lasse Åberg 80 år, det firar han med att sätta upp familjemusikalen ”Trazan & Banarne – Banankontakt”, skriver Dagens Nyheter.


Asap Rocky har ansökt om spelning i häkte
Asap Rocky har ansökt om spelning i häkte

3 dec 18:29

Asap Rocky har ansökt om att få uppträda på Kronobergshäktet, något annat häkte eller en anstalt i Stockholmsområdet. Nu krävs ett snabbt beslut från Kriminalvården.


SVT backar efter kritiken från TV4
SVT backar efter kritiken från TV4

3 dec 16:55

SVT:s beslut att sända ett nyhetsblock klockan 22 på kvällarna möttes av skarp kritik från TV4 – som sedan länge sänder sina sena nyheter vid den tiden. Nu uppger SVT att de backar från beslutet.

David Guetta:
David Guetta: ”Kommer att bli känslosamt”

3 dec 16:48

Avicii ska hyllas på ett fullsatt Friends Arena av musikkollegor som stod honom nära. Bland dem den franske dj:n David Guetta. – Vi ska fokusera på att hylla hans musik och liv, säger han.

Julkalendern slår tittarrekord
Julkalendern slår tittarrekord

3 dec 15:00

Årets julkalender ”Panik i tomteverkstan” slår tittarrekord på webben. Det första avsnittet är det mest sedda programmet över tre minuter sedan MMS (Mediamätning i Skandinavien) började mäta online.

Biotoppen:
Biotoppen: ”Knives out” går bättre än ”Joker”

3 dec 14:39

Det krävdes en mysdeckare för att peta ned ”Joker” från tronen. ”Knives out”, med Daniel Craig som privatdetektiv, går in som etta på den svenska biotoppen. ”Joker” är tvåa och den extremt sågade julfilmen ”Last Christmas” går upp till tredjeplatsen.

Milan Kundera åter tjeckisk medborgare
Milan Kundera åter tjeckisk medborgare

3 dec 14:09

Efter 40 år får författaren Milan Kundera, i dag 90 år, tillbaka sitt tjeckiska medborgarskap, skriver Le Monde. 1979, efter en intervju i Le Monde och efter att Le Nouvel Observateur hade publicerat ett utdrag ur ”Skrattets och glömskans bok” blev han fråntagen sitt tjeckoslovakiska medborgarskap. Vid det laget bodde han redan i Frankrike, där han beviljades medborgarskap 1981.


Al Pitcher gör arenaturné – söker lyckan
Al Pitcher gör arenaturné – söker lyckan

3 dec 13:57

Den brittiska komikern Al Pitcher fortsätter att göra humor av sina försök att förstå sig på Sverige. Han har tidigare turnérat med ”Fika tour”, ”Påtår” och ”Fy fan Sverige” – nu kliver han in på de större arenorna med ”My happy place”.

SVT skildrar terrorn inifrån
SVT skildrar terrorn inifrån

3 dec 13:44

Islamisk radikalisering, svenska IS-resenärer och ett planerat terrordåd mot Sverige. SVT:s nya dramasatsning ”Kalifat” ryggar inte för brännande ämnen. – Jag är beredd på starka reaktioner, säger regissören Goran Kapetanovic.

Danmark får sin första HBO-serie
Danmark får sin första HBO-serie

3 dec 13:26

HBO:s första danska originalserie får grönt ljus. ”Kamikaze” är baserad på den norske författaren Erlend Loes roman ”Muleum”, och följer 18-åriga Julie, vars familj förolyckas i en flygolycka. Hon lämnas ensam kvar i ett tomt hus och med massor av pengar – och ger sig ut i världen för att försöka hitta tillbaka till livet.


Handke-protest:
Handke-protest: ”Motståndet skrivs in”

3 dec 12:42

Protesterna mot Peter Handke fortsätter under Nobelveckan. En manifestation arrangeras samma dag som han tar emot priset, och flera överlevarorganisationer fortsätter att kritisera valet.

Felix Sandman: Mitt bästa år hittills
Felix Sandman: Mitt bästa år hittills

3 dec 12:01

Melodifestivalen. Nytt album. Stor roll i en ny Netflix-serie. Mer skådespelarjobb. Det händer mycket runt Felix Sandman nästa år. – 2019 är mitt bästa år hittills, både privat och professionellt. Och nu bara fortsätter det, säger han till TT.

Han är decenniets mest spelade artist
Han är decenniets mest spelade artist

3 dec 11:43

Det är mindre än en månad kvar av decenniet – nu avslöjar Spotify vilka artister som har varit mest populära på deras strömningssajt de senaste tio åren.

Deep Purple återvänder till Sverige
Deep Purple återvänder till Sverige

3 dec 10:18

Flitiga Sverigebesökarna Deep Purple är på väg hit igen. Hösten 2020 gör bandet två spelningar i Sverige, en i Stockholm och en i Göteborg.


Brasilien i fokus på Göteborgs filmfestival
Brasilien i fokus på Göteborgs filmfestival

3 dec 10:11

När Göteborgs filmfestival drar igång i januari 2020 kommer en extra stark strålkastare att lysa över den brasilianska filmen. Programpunkten Focus: Brazil ska bli en hyllning till den just nu mycket vitala brasilianska filmkonsten.

Tomas Ledin gör intim spelning på Nalen
Tomas Ledin gör intim spelning på Nalen

3 dec 10:03

Tomas Ledin gör en Nick Cave – och öppnar sig för publiken. Den 22 februari gör han en spelning på Nalen i Stockholm där fansen bjuds in att ställa frågor till artisten. Bland annat lovar Ledin att berätta om ”den turbulenta period” som mynnade ut i del två av hans artistkarriär.


Hon läser
Hon läser ”Nyårsklockan” på nyårsafton

3 dec 09:42

Skådespelaren Lena Endre tar över traditionen att läsa Alfred Tennysons dikt ”Nyårsklockan” från Sollidenscenen på Skansen på nyårsafton.


Norlie & KKV och Vigiland klara för Bayside
Norlie & KKV och Vigiland klara för Bayside

3 dec 09:22

Norlie & KKV, Vigiland och Skånerapparen Snövit är klara för Bayside festival i Helsingborg i den 10–11 juli.

De leder Grammisgalan
De leder Grammisgalan

3 dec 08:33

Den 6 februari hålls den 37:e upplagan av Grammisgalan, i Annexet i Stockholm. Nu står det klart att galan leds av Amie Bramme Sey och Rennie Mirro.


Einár årets mest spelade artist i Sverige
Einár årets mest spelade artist i Sverige

3 dec 06:01

Einár är den populäraste artisten på Spotify i Sverige i år. Efter honom följer Avicii – som samtidigt toppar listan för årets mest spelade låtar.


Bilar av sand på Miami Beach
Bilar av sand på Miami Beach

3 dec 01:16

Fler än 60 bilar av sand pockar på uppmärksamhet på Miami Beach i Florida, USA, inför årets upplaga av Art Basel international festival.


August regisserar
August regisserar ”Händelser vid vatten”

2 dec 20:46

En filmatisering av Kerstin Ekmans prisbelönta kriminalroman ”Händelser vid vatten” har flera gånger varit på tapeten – men av olika anledningar inte blivit av.

Questlove gör dokumentär om
Questlove gör dokumentär om ”Black Woodstock”

2 dec 20:16

The Roots-trummisen Questlove gör regidebut med ”Black Woodstock” – en dokumentärfilm om musikfestivalen Harlem Cultural Festival som ägde rum i New York 1969, skriver The Wrap.

Lars Winnerbäck turnerar i sommar
Lars Winnerbäck turnerar i sommar

2 dec 17:13

Nya albumet ”Eldtuppen” följdes av en höstturné. Nu meddelar Lars Winnerbäck att det blir ännu en turné till sommaren, som inleds i Helsingborg den 10 juli och avslutas i artistens hemstad Linköping den 29 augusti.

Nobelpristagaren Tokarczuk inrättar stiftelse
Nobelpristagaren Tokarczuk inrättar stiftelse

2 dec 17:12

Olga Tokarczuk, som tilldelades 2018 års Nobelpris i litteratur, ska inrätta en stiftelse för prispengarna. Det rapporterar SVT:s Kulturnyheterna. Stiftelsen ska enligt författaren vara en plats för litteraturen och fokusera på översättarnas roll.


”Vantrivs med att smyga med vad jag gör”

2 dec 16:39

Nobelkommittén skakas av två avhopp. De externa ledamöterna Kristoffer Leandoer och Gun-Britt Sundström lämnar – de är inte tillfreds med samarbetet med Svenska Akademien.

Tv-toppen: Julkalendern lockade flest
Tv-toppen: Julkalendern lockade flest

2 dec 15:58

Det första avsnittet av SVT:s ”Panik i tomteverkstan” placerar sig högst upp på topplistan, med över 1,5 miljoner tittare. Även släktforskarsåpan ”Allt för Sverige” lockade många till tv:n.


Danko Jones ger sig ut på Sverigeturné
Danko Jones ger sig ut på Sverigeturné

2 dec 14:01

Danko Jones var under hösten förband åt Volbeat, som avslutade sin Europaturné i Stockholm den 29 november. För den som inte kan få nog av den kanadensiska rocktrion kommer nu ytterligare en chans.

”Sänder signaler negativa för Nobelpriset”

2 dec 13:56

Ledamöternas avhopp väcker frågor kring konstruktionen av Nobelkommittén, anser Lisa Irenius, kulturchef på Svenska Dagbladet. – Det är något slags halvmesyr där det varken är Svenska Akademien som ensam står för prisbeslutet eller en oberoende extern kommitté, säger hon.

Markoolio utlovar enbart nostalgi i Globen
Markoolio utlovar enbart nostalgi i Globen

2 dec 13:00

Markoolio återvänder till Globen, där han för snart 20 år sedan spelade inför en publik på omkring 13 000 personer. Utan ny musik i ryggen hoppas han upprepa succén, med hjälp av en nostalgivåg och nytänt intresse för låtar som “Millennium 2” och “Sola och bada i pina colada”.


Pearl Jam till Lollapalooza i Stockholm
Pearl Jam till Lollapalooza i Stockholm

2 dec 11:24

Nästa år är det dags för den andra upplagan av den svenska musikfestivalen Lollapalooza och nu avslöjar arrangörerna sin första bokning: de amerikanska rockgiganterna Pearl Jam. Gruppen kommer att avsluta festivalens andra dag, den 27 juni.

Semlorna höll på att knäcka Robert Gustafsson
Semlorna höll på att knäcka Robert Gustafsson

2 dec 11:04

När Robert Gustafsson fick frågan om att spela Ture Sventon tvekade han inte – trots riskerna i att ta sig an den ”temmelätande” detektiven. – Det finns 1 miljon 499 tusen sätt att göra fel på, säger han


Shelley Morrison från
Shelley Morrison från ”Will & Grace” är död

2 dec 10:32

Skådespelaren Shelley Morrison, känd från bland annat komediserien ”Will & Grace” är död, rapporterar Aftonbladet.

Malmö opera går mot mångmiljonförlust
Malmö opera går mot mångmiljonförlust

2 dec 10:03

2019 ser ut att bli det tredje förluståret i följd för Malmö opera. En av orsakerna är att ledningen räknat med större offentliga bidrag än vad operan sedan fick, rapporterar P4 Malmöhus.

En julklapp för att motverka dumhet
En julklapp för att motverka dumhet

2 dec 09:47

110 000 gymnasieelever får Åsa Wikforss bok ”Alternativa fakta”. Bakom satsningen står Fri tanke förlag som Björn Ulvaeus var med och grundade. – Vi hoppas att boken ska hjälpa eleverna att stå emot lavinen av konspirationsteorier och dumhet, säger han.


Dua Lipa till Sverige – spelar i Globen
Dua Lipa till Sverige – spelar i Globen

2 dec 09:44

Dua Lipa är klar för en Sverigespelning nästa år – den 12 maj kommer världsstjärnan till Globen i Stockholm.

Estraden och TIX till Brännbollsyran
Estraden och TIX till Brännbollsyran

2 dec 09:18

Estraden, Mike Williams, Casper The Ghost och TIX är klara för musikfestivalen Brännbollsyran som äger rum i Umeå i maj.


David Lagercrantz bok årets mest lyssnade
David Lagercrantz bok årets mest lyssnade

2 dec 06:40

”Hon som måste dö”, David Lagercrantz tredje och sista bok i Milleniumserien, är årets mest lyssnade på Storytel, uppger ljudbokförlaget i ett pressmeddelande.

Charlie Hebdo kritiseras efter satirteckning
Charlie Hebdo kritiseras efter satirteckning

1 dec 22:58

Den franska satirtidningen Charlie Hebdo har hamnat i blåsväder efter att ha publicerat satirteckningar om den helikopterolycka i Mali förra veckan där 13 franska soldater miste livet.

Tjuvar slog till mot Stasimuseum i Berlin
Tjuvar slog till mot Stasimuseum i Berlin

1 dec 22:14

Stasimuseet i Berlin, som visar föremål kopplade till den fruktade säkerhetspolisen i tidigare Östtyskland, utsattes för ett inbrott natten mot söndagen. Tjuvar tog sig in genom ett fönster, slog sönder flera montrar och stal medaljer och guldsmycken.

Shawn Mendes stoppas från att uppträda
Shawn Mendes stoppas från att uppträda

1 dec 18:55

Den kanadensiske popstjärnan Shawn Mendes har drabbats av laryngit, en inflammation i struphuvudet, och tvingas nu avstå från att uppträda för att inte riskera långvariga skador på stämbanden, skriver Billboard.


Lundell kommer inte till
Lundell kommer inte till ”Hellenius hörna”

1 dec 17:45

I förra veckans ”Hellenius hörna” utlovade programledaren David Hellenius att Ulf Lundell skulle gästa TV4-programmet den här veckan. Men rockveteranen kommer inte att medverka i söndagens program, skriver Aftonbladet.

SVT:s julkalender:
SVT:s julkalender: ”En vidbränd pyttipanna”

1 dec 15:29

December är här och årets julkalender i SVT med den. Mottagandet är dock ljummet. Samtidigt väcker ett avslöjande om tomten reaktioner bland föräldrar.

Dirigenten Mariss Jansons är död
Dirigenten Mariss Jansons är död

1 dec 13:54

Den lettiske dirigenten Mariss Jansons har dött. Han dog i sitt hem i Sankt Petersburg i Ryssland, 76 år gammal.


Svenktoppen: Miss Li kvar i täten
Svenktoppen: Miss Li kvar i täten

1 dec 12:26

Miss Lis tolkning av Petters ”Lev nu dö sen” från ”Så mycket bättre” och Smith & Thells ”Hotel Walls” går jämnt med lika många poäng, men den förstnämndes bidrag väger tyngst då den legat kortast tid på listan. Molly Hammar petar ut Danny Saucedo, och intar tiondeplatsen med ”Shortcuts (I can´t wait)”.

Snoop Dogg släpper skiva med vaggvisor
Snoop Dogg släpper skiva med vaggvisor

1 dec 10:44

Den amerikanske stjärnrapparen Snoop Dogg fortsätter att experimentera med sin musik.


Markkonflikter i fokus på Göteborgs konsthall
Markkonflikter i fokus på Göteborgs konsthall

1 dec 09:08

Göteborgs konsthall lyfter i vinter frågor kring markkonflikter, exploatering av naturresurser och ursprungsbefolkningars rättigheter. I utställningen ”Varje löv är ett öga” medverkar konstnärer från hela världen, bland andra konstnären Anders Sunna från Sápmi.


Miljonböter för åsikt om Davidson-show
Miljonböter för åsikt om Davidson-show

1 dec 08:23

”Saturday night live”-komikern Pete Davidson ställer höga tystnadskrav på sina fans.

Travis Scott släpper nytt album
Travis Scott släpper nytt album

30 nov 19:25

Travis Scott är aktuell med ny musik. Den amerikanske rapparen skriver på Twitter att hans nya album ”Jack boys” släpps någon gång före årsskiftet.

E.T. tillbaka på jorden i ny reklamfilm
E.T. tillbaka på jorden i ny reklamfilm

30 nov 14:59

Rymdvarelsen E.T. från Steven Spielbergs kultförklarade filmklassiker med samma namn, har hittat tillbaka till jorden igen efter nästan fyra årtionden.


Polanski ställer in skolbesök efter protester
Polanski ställer in skolbesök efter protester

30 nov 13:25

Regissören Roman Polanski ställer med kort varsel in ett planerat besök på en filmskola i polska Lodz, efter att elever vid skolan startat en protestlista med anledning av de övergreppsanklagelser som riktats mot den kontroversielle regissören genom åren.


Johnny Depp gör musikal om Michael Jackson
Johnny Depp gör musikal om Michael Jackson

30 nov 10:01

Skådespelaren Johnny Depp ska producera en musikal om Michael Jackson, skriver Independent.

Strömningstips för långa vinterkvällar
Strömningstips för långa vinterkvällar

30 nov 09:08

Hur ska man fördriva de långa, mörka decemberkvällarna? Men en ljudbok av en Nobelpristagare, ett fyndigt samtidsdrama eller med ett vasst kostymdrama? Här är några strömningstips för årets mörkaste kvällar.

Högläsning till musik på Stadsteatern i vår
Högläsning till musik på Stadsteatern i vår

30 nov 07:38

Kulturhuset Stadsteatern satsar i vår på att låta författare och musiker kombinera högläsning med musik. Vårsäsongens program för litteraturscenen innehåller även ett författarbesök av Joyce Carol Oates och samtal om antiken.

Historisk seger i danska
Historisk seger i danska ”Let's dance”

30 nov 00:47

Två män vann årets upplaga av ”Vild med dans”, den danska varianten av ”Let's dance”. Det är första gången ett samkönat par vinner någonstans i världen.


Freddie och Tusse till
Freddie och Tusse till ”Idol”-final

29 nov 23:23

Vinnaren av ”Idol” 2019 heter antingen Freddie Liljegren eller Tusse Chiza. Det stod klart efter fredagens seminfinal. För Dao Di Ponziano slutade det med en tredjeplats.


Plácido Domingo:
Plácido Domingo: ”En mardröm”

29 nov 19:50

Den spanske operastjärnan Plácido Domingo anklagades tidigare i år för sexuella trakasserier av ett antal kvinnor. Nu säger han att tiden efter anklagelserna har varit en ”mardröm”.


Irene Huss dotter i centrum i nya
Irene Huss dotter i centrum i nya ”Huss”

29 nov 18:23

I den kommande tv-serien ”Huss” är huvudpersonen Katarina Huss, dotter till Irene Huss. Serien är en fristående uppföljare på filmerna om kriminalinspektör Irene Huss, som är baserade på Helene Turstens böcker.

Topplistorna: Miss Li kvar i topp
Topplistorna: Miss Li kvar i topp

29 nov 15:32

Leonard Cohen, Coldplay och Bo Kaspers Orkester är nya på albumlistan – men förstplatsen knep rapparen Ant Wan men splitternya albumet ”Kapitel 21”. På singellistan märker man att det börjar lacka mot jul. Kvar i topp är dock Miss Li med sin ”Så mycket bättre”-version av Petters låt ”Lev nu dö sen”.


Dao skadad inför
Dao skadad inför ”Idol”-semifinalen

29 nov 15:25

Dao Di Ponziano har drabbats av en hjärnskakning efter en olycka och hennes medverkan i fredagens ”Idol”-semifinal kan påverkas, skriver Expressen.


Extrabiljetter till Rammstein på Ullevi
Extrabiljetter till Rammstein på Ullevi

29 nov 15:01

Det tyska industrimetalbandet Rammstein gör två utsålda spelningar på Ullevi i Göteborg nästa sommar.


Greta – som sprungen ur en saga
Greta – som sprungen ur en saga

29 nov 14:56

Inför världens ledare upprepar Greta Thunberg bistra klimatsanningar som forskare lagt fram i decennier. När hon gör det ekar hennes röst mot en återkommande och välbekant figur i litteraturen: det sanningssägande barnet.

Greta Thunberg får brittiskt litteraturpris
Greta Thunberg får brittiskt litteraturpris

29 nov 13:54

Storbritanniens största bokhandelskedja Waterstones tilldelar det egeninstiftade priset Author of the year till Greta Thunberg, skriver bokförlaget Polaris i ett pressmeddelande.


Kontroversiell altartavla invigs i Malmö
Kontroversiell altartavla invigs i Malmö

29 nov 12:28

S:t Pauli kyrka i Malmö får Sveriges första hbtq-altartavla. Vid en festmässa på söndag dras gulddraperiet bort och fram träder Elisabeth Ohlsons ”Paradiset”. – Det är historiskt, säger konstnären till TT.


David Sundin: Mer nervöst än Melodifestivalen
David Sundin: Mer nervöst än Melodifestivalen

29 nov 11:16

David Sundin ska snart stå på scenen inför miljoner tv-tittare – som programledare för årets upplaga av Melodifestivalen. Men det är turnépremiären av föreställningen ”Nya svenska ord” i en lada utanför Uppsala som skrämmer komikern mest.

Tyga ställer in Sverigespelning
Tyga ställer in Sverigespelning

29 nov 10:52

Den amerikanska rapstjärnan Tyga kommer inte till Partille arena utanför Göteborg den 4 december, skriver Göteborgs-Posten.


Stormzy till Sverige i vinter
Stormzy till Sverige i vinter

29 nov 10:00

Londonrapparen Stormzy kommer till Sverige för en spelning på Annexet i Stockholm den 26 februari nästa år, skriver arrangören Luger i ett pressmeddelande.


Ozzy:
Ozzy: ”Jag har offrat många chanser”

29 nov 10:00

Debutalbumet ”Ett öga rött” tokhyllades och Malmörapparen Ozzy blev en av de starkast lysande stjärnorna i hiphop-Sverige. Nu är han tillbaka med ”Sexan”, där han har inspirerats av författaren Charles Dickens. – Jag har haft med honom i varje rad genom skivan, säger han till TT.

Sven Ingvars gör extra spelning i Karlstad
Sven Ingvars gör extra spelning i Karlstad

29 nov 07:51

Sven Ingvars, med sångaren Oscar Magnusson i spetsen, sätter in en extra spelning på hemmaplan. Sedan tidigare är det klart att de gör en spelning i Löfbergs Arena den 8 maj, men nu lägger bandet till en extraspelning dagen därpå, den 9 maj.


Albin Lee Meldau släpper två nya album
Albin Lee Meldau släpper två nya album

29 nov 06:30

Albin Lee Meldau släpper två nya album nästa år. Det första planeras till våren 2020 och släpps på svenska medan han på det andra albumet, som ges ut senare under året, i stället sjunger på engelska.


Wollter i dramakomedi om aktiv dödshjälp
Wollter i dramakomedi om aktiv dödshjälp

29 nov 06:17

Han har pensionerat sig från teatern. Men i filmens värld är Sven Wollter, 85, fortfarande i gång. Just nu pågår inspelningarna av dramakomedin ”Dag för dag”, om en resa till en självmordsklinik i Schweiz. – Det är en lite annorlunda ”roadmovie”, säger han.

Axell och Sundin vann
Axell och Sundin vann ”Alla mot alla”

28 nov 23:12

Suzanne Axell och David Sundin tog hem segern mot Martin ”E-Type” Eriksson och Olof Lundh i Filip och Fredriks frågesportsprogram ”Alla mot alla”. – Det här har lyft mitt år, säger Suzanne Axell.


Imenella:
Imenella: ”Har jobbat extremt hårt”

28 nov 21:03

Årets nomineringar i P3 Guld-galan är klara. Hiphop-artisten Imenella kommer att slåss med bland andra Robyn och Molly Sandén om Guldmicken. – Det betyder fett mycket för mig, säger hon.


Massive Attack följs av miljöforskare
Massive Attack följs av miljöforskare

28 nov 19:36

Det brittiska bandet Massive Attack samarbetar med klimatforskare vid University of Manchester för att se hur man ska kunna minska miljöpåverkan vid konserter. Forskarna kommer att använda data från Massive Attacks turné under 2020 till att ta fram rekommendationer för artister om hur de kan minska sitt klimatavtryck. Man kommer bland annat att mäta hur transporter, utrustning och personal bakom scenen påverkar miljön.

Molly Sandén har segervittring på P3 Guld
Molly Sandén har segervittring på P3 Guld

28 nov 18:37

2019 har varit ett riktigt framgångsår för Molly Sandén – hon är en av dem med flest nomineringar på P3 Guld-galan. På det privata planet har det däremot varit svajigare.

Fridolin utreder skolbibliotek och läromedel
Fridolin utreder skolbibliotek och läromedel

28 nov 17:17

Tillgången till skolbibliotek och kvaliteten på läromedel ska utredas, har regeringen beslutet. Uppdraget går till en tidigare utbildningsminister.

Berwaldhallen 40 år:
Berwaldhallen 40 år: ”Vi når hela Sverige”

28 nov 16:38

I 40 år har klassisk musik fyllt Berwaldhallens 12 000 kubikmeter stora konsertsal. Nu firas ett storslaget jubileum, med nyskriven musik och klassiska pärlor – och som vanligt bjuds hela Sverige in via radion.


Josefin Nilsson prisas postumt
Josefin Nilsson prisas postumt

28 nov 16:33

Josefin Nilsson prisas postumt som årets ögonöppnare av jämställdhetsbyrån Klara K. Även Margot Wallström, Lina Thomsgård och Stina Wollter prisas.

Timbuktu förlorar mot Sverigedemokraterna
Timbuktu förlorar mot Sverigedemokraterna

28 nov 12:25

Sverigedemokraterna gjorde sig inte skyldiga till upphovsrättsintrång när de använde frasen ”Alla vill till himlen men ingen vill dö i vårdkön” inför valet 2018.


Gardell åker på turné med hyllad show
Gardell åker på turné med hyllad show

28 nov 10:48

Jonas Gardells kritikerrosade föreställning ”Queen of fucking everything” har spelats för storpublik i både Stockholm och Göteborg.


Ungern drar sig ur Eurovision
Ungern drar sig ur Eurovision

28 nov 10:35

Ungern kommer inte att delta i Eurovision Song Contest i Rotterdam nästa år, skriver The Guardian.


Tusse Chiza: Mina bästa fredagar är bakom mig
Tusse Chiza: Mina bästa fredagar är bakom mig

28 nov 09:28

På fredag avgörs vilka som tar sig vidare till ”Idol”-finalen i Globen. Tusse Chiza är ödmjuk inför utmaningen. – Jag tror att jag har gjort mitt i tävlingen för länge sedan, säger han.

Jonathan Johansson ger sig ut på turné
Jonathan Johansson ger sig ut på turné

28 nov 09:27

Popartisten Jonathan Johansson ger sig ut på Sverigeturné i vår.


Handels: Julmusik påfrestande för personal
Handels: Julmusik påfrestande för personal

28 nov 08:55

Julmusiken som ljuder ur högtalarna i butiker runt om i landet kan vara påfrestande för personalen, enligt en undersökning som fackförbundet Handels låtit göra.


P3 direktsänder hyllningskonsert till Avicii
P3 direktsänder hyllningskonsert till Avicii

28 nov 08:05

Hyllningskonserten till Avicii på Friends Arena den 5 december kommer att sändas live i P3.

”Generation zero” drar till fjälls

28 nov 00:42

Svenska Avalanches 1980-talsäventyr ”Generation zero” har fått sin första expansion.

Svartsjuka när
Svartsjuka när ”Bonde”-slutet närmar sig

27 nov 23:11

Två friare ska bli en i ”Bonde söker fru”. Slutdejterna i programmet skapade svartsjuka bland deltagarna. – Det är ju en väldigt konstig situation, säger Karin Nordström.


Gigantdiamant byte i storkuppen i Dresden
Gigantdiamant byte i storkuppen i Dresden

27 nov 21:51

Två mörka gestalter stormar in, beväpnade med yxor. Polisen har släppt övervakningsfilmen från juvelkuppen mot Grünes Gewölbe i Dresden. Kuppen beskrivs som historiens kanske största i sitt slag. I bytet finns en vit diamant på 49 karat, värd över 100 miljoner kronor.


Kina stoppar ytterligare svensk film
Kina stoppar ytterligare svensk film

27 nov 18:52

Kina har stoppat ytterligare en svensk film. Den här gången är det filmen ”Blott Sverige svenska komedienner har” som inte får visas på de kinesiska filmdukarna, rapporterar Expressen.


Förlaget vinner strid om
Förlaget vinner strid om ”Babblarna”

27 nov 15:25

Det långa och infekterade bråket om figurerna i ”Babblarna” är avgjort. Arbetsdomstolen slår fast att det är förlaget Hatten som har rättigheterna till de färgglada barnfavoriterna – inte illustratören, skriver tidningen Lag & Avtal.


Fyrenius ny förlagschef på Bonnier Carlsen
Fyrenius ny förlagschef på Bonnier Carlsen

27 nov 14:58

Mattias Fyrenius har utsetts som tillförordnad förlagschef på det barn- och ungdomsinriktade förlaget Bonnier Carlsen. Han efterträder därmed Jonas Byström på posten.

Filmrecension: Helt onödig nyversion
Filmrecension: Helt onödig nyversion

27 nov 14:55

Michelle Williams och Julianne Moore är superproffs som förstås alltid är sevärda. Men den här nyversionen av ”Efter bröllopet” är märkligt oengagerande.


Filmrecension: Hämnddrama med otäck realism
Filmrecension: Hämnddrama med otäck realism

27 nov 14:51

Skräckmästaren Jennifer Kent slog igenom med ”The Babadook” men byter nu spår och levererar en brutal hämndhistoria i 1800-talets Tasmanien.


Nationalmuseum startar modesamling
Nationalmuseum startar modesamling

27 nov 13:53

Nationalmuseum i Stockholm börjar samla på svenska modeplagg. Samlingen ska vigas åt kläder från år 2000 och framåt, och kommer enligt museet hålla en ”hög konstnärlig verkshöjd”.

Linnea Henrikssons julkonsert:
Linnea Henrikssons julkonsert: ”Matt som fan”

27 nov 11:20

När Linnea Henriksson ger sig ut på julturné är det inte bara glitter och glamour. – Jag märker att jag har en spretig relation till julen, säger hon.

Filmrecension: Gulligt om liten ren i Lappland
Filmrecension: Gulligt om liten ren i Lappland

27 nov 11:13

Det blir nostalgimysigt att hänga med den nyfödde renen Ailo genom årstidsväxlingarna nära polcirkeln. Gulliga djur väger upp den lite töntiga tonträffen.

Spotifys barnapp släpps i Sverige
Spotifys barnapp släpps i Sverige

27 nov 11:03

Spotify släpper sin barnanpassade variant av musikströmningsappen i Sverige.

E-Type: Jag svarade en massa konstiga saker
E-Type: Jag svarade en massa konstiga saker

27 nov 10:24

En komiker och en programledare ställs mot en sportjournalist och en eurodiscostjärna. Det har dragit ihop sig till final i Filip och Fredriks frågesportsprogram ”Alla mot alla”.